Projelendirme

Rölöve Çalışması

Üretim yapılacak olan binanın yerinde döşemelerin her katta olması gereken topoğrafya kotları, akslar ve döşeme kotlarının rölove çalışması alınarak proje grubuna gönderilir. Proje grubu rölöve çalışması ile mevcut projelerini çakıştırarak, ikisi arasındaki olası hataları düzeltir. Projeyi imalata verilecek hale getirir.

3D Proje Hazırlanması

Haritacıdan gelen rölöve çalışması mevcut proje üzerinde çakıştırılarak sistemde herhangi bir kaçıklık veya hata var ise düzeltilir. Sonrasında 3D modele nihai hali verilir. 3D modelden sonra sırasıyla ankraj sistemi, imalat projesi, malzeme kesim ve delik markalama eskizleri, son olarak da montaj paftaları alınır.

Ankraj Sistemi

Rölöve Çalışması, projeden gelen ankraj elemanları imalatı kitler halinde yapılarak, montaj sahasına sevk edilir. Haritacının kontrolünde yerine uygun şekilde aksında ve kotunda gömü ankrajları sağlam şekilde konulur. Burada dikkat edilecek husus ankraj sisteminin beton aşamasında oynamayacak şekilde sağlam ve kusursuz monte edilmesidir.

Çelik Kumlama

Çelik Kumlama Çelik oksijen ile temas ettiğinde zaman içerisinde oksitlenir. Yağmur suyu ve deniz suyu ve havadaki nem oranı ile bazı asitler bu oksitlenmeyi daha da hızlandırır. Basit olarak yüzeyde oluşan bu renk değişimi paslanma veya korozyon olarak ifade edilir. Paslanma çeliğin mukavemetini ve direncini azaltır. Bu amaçla çelik malzemeyi yıllarca kullanabilmek için malzemenin oksijen ile temasını engellemeliyiz.

Kumlama Malzemeleri:

Silis: Oldukça ince çeşitleri olan silis kumu genellikle ince saclarda hafif şiddetle kumlama yapılacağı zaman kullanılır.

Bazalt: Tozuması az denilebilecek bu kum genellikle kapalı ortamlarda kumun geri dönüşümlü olarak kullanılabileceği yerlerde kullanılır.

Grit: Tozuması en az ve kumlama gücü en iyi olan kum görünümlü demir çürüfüdür.

Kumlama Çeşitleri:

  1. Otomatik Kumlama: Genellikle üzerinde kesme veya kaynak işleri yapılmamış çelik konstrüksiyon elemanlarının ya da belli ölçülerde kesme kaynak işleri yapılmış çelik malzemenin kumlanması otomatik makinelerde yapılır. Bu sistemin avantajı, makineye girebilecek büyüklükteki malzemenin hızla ve ekonomik olarak kumlanabilmesidir.
  2. Manuel Kumlama: Kumlama yüksek basınçlı hava üreten bir kompresör, kumlama makinesi, hortumlar vb. diğer donanım ile her yerde yapılabilir ve her cins malzemeye ve genellikle büyük çelik malzemelere uygulanabilir.