Çelik Kumlama Çelik oksijen ile temas ettiğinde zaman içerisinde oksitlenir. Yağmur suyu ve deniz suyu ve havadaki nem oranı ile bazı asitler bu oksitlenmeyi daha da hızlandırır. Basit olarak yüzeyde oluşan bu renk değişimi paslanma veya korozyon olarak ifade edilir. Paslanma çeliğin mukavemetini ve direncini azaltır. Bu amaçla çelik malzemeyi yıllarca kullanabilmek için malzemenin oksijen ile temasını engellemeliyiz.

Silis:  Oldukça ince çeşitleri olan silis kumu genellikle ince saclarda hafif şiddetle kumlama yapılacağı zaman kullanılır.

Bazalt: Tozuması az denilebilecek bu kum genellikle kapalı ortamlarda kumun geri dönüşümlü olarak kullanılabileceği yerlerde kullanılır.

Grit: Tozuması en az ve kumlama gücü en iyi olan Kum görünümlü demir çürüfüdür.

1. Otomatik Kumlama: Genellikle üzerinde kesme veya kaynak işleri yapılmamış çelik konstrüksiyon elemanlarının ya da belli ölçülerde kesme kaynak işleri yapılmış çelik malzemenin kumlanması otomatik makinelerde yapılır. Bu sistemin avantajı, makineye girebilecek büyüklükteki malzemenin hızla ve ekonomik olarak kumlanabilmesidir.

2. Manuel Kumlama: Kumlama yüksek basınçlı hava üreten bir kompresör, kumlama makinesi, hortumlar vb. diğer donanım ile her yerde yapılabilir ve her cins malzemeye ve genellikle büyük çelik malzemelere uygulanabilir.